Pilotstudien riktade sig till de boende i Fisksätra men också till förbipasserande med tåg och besökare.
Konstnären Cecilia Ömalm utförde skissuppdrag för Fisksätra Vibes—Fasad. Hennes verk heter Hello.
I Fisksätra möts man av vänlighet och nyfikenhet och jag ville skapa konst på fasaden som speglar den känslan. Hello är ett ljusverk med flera funktioner. Det visar delar av själva byggnaden genom att rita upp rum som vetter mot fasaden. En mörk och sluten vägg får liv, där man kan föreställa sig aktiviteten i huset. Verket styrs digitalt. Det kan programmeras att visa regnbågens alla färger och syns även dagtid då fasaden ligger i skugga. De 15 olika rutorna kan växla i färg, stängas av och sättas på i sekvenser för att skapa figurer, mönster och bokstäver.
Jag har skapat ett eget typsnitt så att Hello fått ett alfabet som kan hälsa på olika språk, ge komplimanger och uppmuntrande ord. Det vänder sig både till boende, besökare och de som åker förbi Fisksätra. Tanken är att innevånare och besökare själva genom att passera en rörelsesensor kan aktivera konstverket att säga/visa något oväntat. Däremellan skiftar det långsamt i färg. Hello kan i en framtid utvecklas att röra sig i takt med musik som en scen för Fisksätras musiker eller kommunicera med hela världen via nätet. Intresse för detta finns i projektet Med början i Fisksätra som drivs av Morgan Karlsson, Folkets Hus.
Fotocollage: Cecilia Ömalm
Konstnären Katarina Löfström utförde skissuppdrag för Fisksätra Vibes—Fasad. Hennes verk heter Fjäll.
Jag vill göra ett konstverk som täcker överdelen på de två fasaderna vid gångbron. Tiotusentals blänkande paljetter kommer att reflektera solen och ge en känsla av vatten som rör sig mot himlen. Det blir en sammansmältning av havet, himlen och husen. Paljetterna reflekterar både solljus och gatlampor och syns både dag och natt. Vinden gör att brickorna rör sig, och bestämmer hur konstverket ska se ut. Ibland blir rörelserna lugna, ibland dramatiska. Som att se på vågor på vatten.
Konstverket kommer att glittra och skapa vackra och intressanta reflektioner och skuggspel. Paljetterna kan se ut som solglitter. Eller som fiskfjäll. Det blir en port till Fisksätra. Konstverket kommer att synas på långt håll och på nära håll. En glamourös solhälsning från Fisksätra till omgivande Lännersta och Saltsjöbaden. Konstverket på fasaderna har en böljande form som påminner om en horisont. Man kan lägga till paljetter på fler fasader i framtiden och skapa ett större bild.
Paljetterna är runda och 4 cm stora, och sitter monterade på skivor som man sätter ihop till större ytor. De är gjorda i plast.
Fotocollage: Katarina Löfström, 2017
Bild på paljetter: från Radiant Manufacturings hemsida
Konstnären Andreas Blom / Kollektivet Livet utförde skissuppdrag för Fisksätra Vibes—Gångtunnel. Verket heter Noorsken.
Du vill gå igenom Gångtunneln Noorsken. Tunnelns ljussken välkomnar Dig redan innan Du går in. Och varje gång upptäcker Du nya saker.
Först kanske Du lägger märke till att det i grunden är massor av hjärtan. Hjärtan som bildar mönster, fyrklövrar och bilder. En dag ser du kanske en bild du sett som tavla på biblioteket. Nästa gång ett mönster från en gardin du vet att du sett nånstans. Eller en form från en staty du går förbi dagligen. Under en överskådlig framtid ska denna tunneln stå här och se ut som den gör. Därför vill jag fylla den med liv och berättelser från Fisksätra i en hjärtlig ram som form.
Tunneln som tidigare varit mörk mitt på blanka dagen även på sommaren är i detta förslag varm, ljus och trygg även mitt i natten. Den är vacker och interaktiv. Barn vill leka igenom den och fotgängare skyndar skönt. En annan dag upptäcker du att färgerna som lyser upp inne i väggen när du passerar, de slocknar kort efter därefter.
Det blir en lek. Som kan fortsätta varje gång du väljer att passera igenom.
Noorsken—egenkomponerat namn. Noor som på arabiska som betyder ljus, kombinerat med svenskans sken.
Fotocollage: Andreas Blom / Kollektivet Livet, 2017
Foto modell: Jann Lipka
Konstnärerna Inka & Niclas har utförde skissuppdrag för Fisksätra Vibes—Gångtunnel. Verket heter Grottan.
Vi har valt att göra om tunneln till en grotta.
Jag, Inka är uppvuxen i Fisksätra och har alltid upplevt att det finns en naturlig rörelse i tunneln. Majoriteterna av de som rör sig i tunneln tar sig på morgonen från boende i Fisksätra till arbeten via Saltsjöbanan, till skolan, träning på IP, sin båt i marinan eller promenad och bad på holmen. De kommer sedan hem på eftermiddagen eller kvällen samma väg. Vi har illustrerat detta genom att ge vår grotta en ingång med färgerna av en soluppgång och en ingång med färgerna av en solnedgång.
Då vi fotograferade den verkliga grottan, färgade vi grottväggarna med hjälp av ljus i dom nyanser som himlen har vid just en soluppgång och solnedgång. På liknande sätt har vi också i denna grotta arbetat med soluppgångens och solnedgångens färger i belysningen. När ni på morgonen går in i grottan kommer ni att gå emot det energigivande ljuset av en soluppgång, även dom dagar då vädret är grått och tungt. När ni sedan kommer hem går ni i grottan mot solnedgångens färgtoning.
Många upplever en känsla av harmoni när de ser en vacker solnedgång. Vi vill göra grottan till en trygg plats, så i detta projekt har vi jobbat med idén att genom att ta solnedgångs färger in i denna tidigare dunkla passage, ge er samma ro och trygghet inombords som ni får när ni ser en fantastisk solnedgång.
Vi ses i grottan!
Varma Hälsningar
Inka & Niclas
Fotocollage: Inka & Niclas, 2017
Foto modell och stenar: Jann Lipka
Konstnären Tina Frausin utförde skissuppdrag för Fisksätra Vibes—Gångbro. Verket kallar hon för Virkad bro.
Jag har inspirerats av garngrafitti i mitt förslag till gestaltning av gångbron. Ovanför järnvägsspåren sitter skydd för högspänningsledningarna. Det är det första man ser när tåget rullar in mot Fisksätra. Jag har valt att byta ut dem mot plexiglas med ett mönster. På natten lyser plexiglaset med ett milt sken och låter mönstret träda fram som en siluett. Även bropelarna har fått samma mönster som målas. Bropelarna kommer på natten att belysas med en ring av lampor som fästes precis under gångbanan.
Det första mönster som mötte mig i Fisksätra centrum var ett spetsmönster. Det fanns i affären precis vid entrén. Textila mönster och tekniker skapar hemtrevnad till rum, både inomhus och utomhus. Inspirerad av detta mönster har jag valt en virkad spets som förlaga till mönstret på skyddet och pelarna.
Färgen har jag hämtat från tyget på stolarna i kyrkan. Genom att välja en färg från Fisksätras mönsterakiv har jag velat knyta an till den offentliga konst som redan finns här. Bron blir då en länk på väg in till kyrkan som fungerar som ett nav i Fisksätra centrum.
Material:
Plexiglas 10 mm av den typ som används till bullerplank.
LED belysning.
Mönstret är skuret av skyltfilm för utomhusbruk, även den avsedd för bullerplank.
Akrylatfärg för betong.
Fotocollage: Tina Frausin, 2017
Foto modell: Jann Lipka
Konstnären Anders Örnberg i samarbete med Mikael Frithiof, Karl Beckström och Erik Brattlöf utförde skissuppdrag för Fisksätra Vibes—Gångbro. Verket heter Porten till Fisksätra.
Porten till Fisksätra… Dag och natt! Fisksätra gång- och cykelbro är en brutal betongskapelse som just nu har en enda funktion, att ge möjlighet för gående och cyklister att passera över bilvägen och Saltsjöbanan.
Färg, ljus och ljud
Porten till Fisksätra, bron ska bli en glad upplevelse för de tusentals som rör sig på bron varje dag. Vi målar och sätter färg på bron och belyser den då det är mörkt med ljus i olika färger. I framtiden ska bron, Porten till Fisksätra, både dag och natt vara en glad upplevelse för de som rör sig på bron, de som åker med Saltsjöbanan och i bil längs Fisksätravägen. Välkommen hit och dit!
Mönster och färg
Mönster och tecken i olika kulturer påminner om varandra. Kalligrafi och heraldik, arabiska och sydamerikanska former. I islams och kristen konst. Runor och andra fornnordiska tecken. Från människans begynnelse har det svarta sotet och den röda jorden använts.
Rött, grönt, blått, gult… vilken färg, kulör, ska användas på bron? Här är valet det röda som på olika sätt är gemensamt för alla människor och från den röda jorden.
Ljus, belysning
Lampor, armaturer, som har flera hundra olika färger som kan bestämmas, programmeras, i en oändlig mängd ljussättningar, scener. Det kan vara många ljusfärger och nyanser eller enstaka som rött, blått, violett, grönt som grund inklusive vitt. Förslaget innehåller en ljussättning, infärgning, av bron och till orkestern ett ljusspel med en många olika färger och med möjlighet till en ljuseffekt.
Orkestern—sound and lightperformance
En lekskulptur med olika instrument och sångtrattar för möjligheten till spontana och planerade föreställningar.
Fotocollage: Anders Örnberg, 2017
Foto modell: Jann Lipka
Konstnärerna Lehna Edwall och Susanne Rolf utförde skissuppdrag för Fisksätra Vibes—Fontän. Verket heter Vår Sol.
Vår Sol—en samlingsplats där solen alltid skiner.
Alla älskar sol men fontänen på torget skuggas av kyrkan nästan hela dagen. Vår fontän kommer alltid att bada i sol, både dag och natt. Därför kallar vi fontänen Vår Sol.
Genom att sätta en spegel på taket mittemot kyrkan reflekteras solljuset och sprids över torget och fontänen. Spegeln styrs av solens gång under dygnets timmar och årets alla dagar. Fontänen består av en cirkel som bildar ett tak i mitten av bassängen. Vattnet rinner över takets kant och bildar en ridå, som ett vattenfall och flödar sedan ut mot fontänens kanter. I vattenfallet finns öppningar som gör att man kan kliva in och stå inne i vattenflödet utan att bli blöt. I vattnet finns ett antal kuber som man kan hoppa mellan och även sitta på. Hela fontänen kantas utvändigt av ett trappsteg att sitta eller ligga på. Tanken är att fontänen ska bli en plats att samlas kring, vara på och leka i.
När mörkret faller ersätts solen av ljus från lampor som lyser på vattenflödet i fontänen. Vattnet reflekterar ljuset som kan förändras under dygnets timmar och årstiderna. Ljusets färg ska gå i varma toner, som solens strålar.
Fotocollage: Lehna Edwall och Susanne Rolf, 2017
Foto modell: Jann Lipka
Konstnärerna Annika Oskarsson och Thomas Nordström utförde skissuppdrag för Fisksätra Vibes—Fontän. Förslaget heter Aqua vegetatio.
Inspiration kommer från Fisksätras närhet till natur, skog och vatten, samt föreningen Odla med solen och deras “vilda” odlingar med en mångfald av bärbuskar och olika blommor.
Idé
Tio skulpturer/plantor odlas i en växtbädd. Alla plantorna är unika och har olika form och mönster. De sprutar vatten och är kvällstid fyllda med ljus.
Utförande
Bassänggolvet ligger högt för att man inte ska uppleva fontänen som en tom damm vintertid. Vattnet blir då inte så djupt vilket ger hög säkerhet.
Material
Botten i bassängen utförs i Terazzo, färgad betong med sten i olika nyanser. Bassängkanten har en mjukt rundad kant och är av betong. Skulpturerna är gjorda i rostfritt stål.
Ljus och Årstider
Precis som i naturen kommer fontänen varje årstid att ha sin karaktär och kvalitet. Sommartid sprutar och porlar vattnet och ger liv och atmosfär till torget. Vattenfödet kan programmeras att vara stillsammare kvällar och nätter.
Belysningen fungerar hela året och kommer att vara effektfull även utan vatten. Snö i kombination med ljus kommer att ge ytterligare en vacker dimension.
Ljuset har ett levande uttryck. Varje skulptur/planta skiftar stillsamt i olika färgnyanser och intensitet.
Fotocollage: Annika Oskarsson och Thomas Nordström, 2017
Foto modell och detalj: Jann Lipka
Reflect—Fisksätra Stories av Lena Lagerlöf är ett konstverk i två delar där den ena delen är en slags performance, en vandring i Fisksätra med gestaltade inslag. Vandringen har sex stopp. På varje plats gestaltas en berättelse som bygger på Fisksätrabornas egna upplevelser av den platsen. Vandringen är cirka 45 minuter och genomförs vid 4 tillfällen. Vid varje tillfälle dokumenteras de samtal som kommer upp mellan medvandrarna när vi rör oss mellan platserna. Varje vandring avslutas med gemensam fika.
Del två av verket är en podwalk där de gestaltade berättelserna ges en intimare form. Berättelserna är kopplade till platsen med GPS. Mellan platserna i vandringen klipps delar av medvandrarnas samtal från performancen in. På så sätt reflekteras berättelserna tillbaka och nya lager kommer till. Podwalken blir den del av verket som dröjer sig kvar och går att lyssna på flera gånger.
Verket vill med sina två delar reflektera Fisksätrabornas relation till Fisksätra. Del ett, vandringen, vill öppna upp platserna och skapa en lager-på-lager-effekt av berättelser. Att få någon annans bild av platsen förändrar också den egna bilden av platsen. Berättelserna sätter ofta igång egna funderingar och reflektioner, något jag vill fånga upp i passagerna mellan platserna. Del två, podwalken, vill fördjupa och bredda berättelserna, dels genom ett intimare format, men också genom att tillföra de berättelser, reflektioner och samtal som kommit upp under promenaderna.
Vandringar genomfördes i november 2017 och ytterligare vandring gjordes i april 2018. Podwalken lanserades under juni 2018.
I tio års tid har konstnärsduon WiklundWiklund verkat i Fisksätra. Deras projekt Fisksätra mönsterarkiv har resulterat i otaliga uttryck, samarbeten och konstverk. Mönsterarkivet genomsyrar Fisksätra, från gatuskyltar på väggarna till textilierna i kyrkan och mycket mer.
Den 11 november 2017 invigdes den senaste gestaltningen på Fisksätra torg; Jans plats.
På torget, på Jans plats, placerade WiklundWiklund en skylt med lampa och vindflöjel. En stolpe att stämma möte vid, ett slags minnesmärke.
Som del av arbetet i Fisksätra genomförde Fisksätra museum under 2017 en serie workshops Video och Mönster på ett boende för ensamkommande i Fisksätra.
Cristina Schippa och Joanna Ekström, projektets konstnärliga handledare, arbetade tillsammans med en grupp ungdomar (16—18 år) för att producera en serie korta filmklipp för att göra VJ-akter inför publik, dvs en slags liveredigering och använda sig av olika geometriska och kalejdoskopiska effekter för att enkelt skapa abstrakta bilder och mönster.
Målet var att skapa visuella uttryck med utgångspunkt i platsen, som kretsar kring ett tema eller en känsla och använda mönster som teknik. Mönster som skapas genom att samla på små fragment av bilder/minnen platser, där ramen/teman för insamlandet skulle vara:
“en bild jag tycker om”
“en bild jag känner mig hemma i”
“nåt jag blir glad av”
“en plats jag tycker om”
“ett minne”
Arbetet med gruppen var värdefullt och för de ungdomar som deltagit och inneburit en grundlig introduktion i att jobba med mera långsiktiga, konstnärliga processer och dels har det gett Fisksätra Museums konstnärliga handledare nya verktyg för liknande projekt med nyanlända.
I projektet Smart Kreativ Stad undersöktes hur film och rörlig bild på olika sätt kan bidra till att aktivera staden. Projektet drevs av Film Capital Stockholm 2015–2020 i samarbete med medlemmar och partner inom ett brett spektrum av branscher i Stockholmsregionen. Projektet delfinansierades av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Är du intresserad av att veta mer om rörlig bild i stadsrummet kontakta projektledare och följeforskare på följande adresser:
Geska Helena Brecevic
Konstnärlig ledare & projektledare 2015–2020
geska@performingpictures.se
Jennifer Norström
Projektledare 2019–2020
jennifer.norstrom@gmail.com
Annika Wik
Fil.dr, följeforskare 2016–2020
annikawik.se@gmail.com
Ulrika Bandeira
Projektledare 2018–2019
ulrika@bandeira.se