Pilotstudie #7

Moving Murals Hagalund

#movingmuralshagalund

Hur kan konst vara en aktiv del i att utveckla Hagalunds industriområde? Moving Murals—en unik blandning av väggmålningar och projektionsteknik applicerat av erfarna gatukonstnärer och unga talanger som genom sina uttryck tar plats i stadsmiljön.

 

Konceptet ”Moving Murals” togs fram av konstnärerna Lapiztola från Mexiko tillsammans med Geska Brecevic, konstnärlig ledare för Smart Kreativ Stad och Robert Brecevic, adjunkt på Kungl. Konsthögskolan. I projektet Hagalund Moving Murals bjöds ungdomar från området till workshops för att lära sig format, teknik och att tänka i nya banor kring konst, sin stadsdel och sina möjligheter. Projektet avslutades med visning och vernissage av de gemensamt framtagna verken.

Lapiztola består av Rosario, Roberto och Yankel, tre av Mexikos internationellt mest kända gatukonstnärer vilka under mer än 10 år uppfört verk i bland annat Mexiko, USA, England och Sverige. Namnet Lapiztola är en sammanslagning av orden för penna och pistol.

Performing Pictures består av Geska Brecevic och Robert Brecevic. De höll i workshops i vad som kallas “video mapping”, att anpassa videoprojektioner efter tredimensionella fysiska objekt.

Lapiztola och Performing Pictures testade blandningen mellan stencilbaserad gatukonst och videomapping under en improviserad proof-of-concept workshop på Museo Belber Jimenez i Mexiko under hösten 2016.

Moving Murals Hagalund

Genom workshops—som genomförs i samarbete med den lokala verksamheten UnCut och Kungl. Konsthögskolan—får unga filmare lära sig att arbeta med videomapping och undersöka olika narrativa möjligheter och berättelselager.

Pilotstudien innebär en aktivering av området på flera plan. Ett permanent storskaligt verk uppfördes på en husfasad i Hagalund. Under dagtid fungerade verket som en stencilmålning i egen estetisk kraft. På kvällen, då mörkret föll, satte en videoprojektion igång. Genom s.k. “videomapping” levandegjordes stencilmålningen—verket genomgick en metamorfos.

Plats

Hagalunds industriområde är ett prioriterat område för utveckling, och Solna kommun och fastighetsägaren Humlegården arbetar intensivt med att etablera verksamheter som vill bidra till en positiv utveckling av området. Verket uppfördes på baksidan av Gelbgjutarevägen 7 i Hagalund.

Syfte

Pilotstudien adresserar hur man kan levandegöra en gammal industrimiljö genom att med samtida konstnärliga uttryck spegla kreativa verksamheter i området. Den skapar också ett sammanhang där man som ung får skapa, upptäcka, utmana och förändra. Genom att se nya sidor av sin egna bakgård öppna upp diskussion om sina egna möjligheter och framtid.

Tid

November—December 2017:
• Uppförande av verk (stencil) för projection mapping 
• Installation av teknik 

Januari 2018:
• Workshop i projection mapping / videomapping på UnCut i samarbete med Kungl. Konsthögskolan, avslutas med vernissage

Februari 2018:
• 2 februari 10.00—16.30 Heldagsseminarium “Stadens ytor—möten mellan rörlig bild och arkitektur” i Hagalund
• 2 februari 16.30—18.30 Invigning av verket Kaninfågeln och videoverk

2 februari—1 mars 2018:
• Videoverk visas varje kväll mellan 16.30 och 08.00

Partners

Film Capital Stockholms projekt Smart Kreativ Stad i samarbete med Lapiztola, Solna Kommun genom verksamheterna UnCut och RÅMATERIAL/Black Sheep, Fastighetsbolaget Humlegården, Kungl. Konsthögskolan samt studenter vid Konstfack och Xenter.

I samarbete med

Join the movement!

För att delta i något av Smart Kreativ Stads projekt måste du registrera dig nedan. När du är med på våra listor skickas du löpande information samt utlysningar för alla pilotstudier.

Kreatör?

Är du verksam inom film och rörlig bild i Stockholm-Mälardalen? Kreatörspoolen är en publik samlingplats för dig. Registrera dig och öppna upp en värld av spännande möjligheter och samarbeten.

Till Kreatörspoolen
Medlemskommun, fastighetsägare eller annan intressent?

Är du ansvarig på en av Film Capital Stockholms medlemskommuner, fastighetsägare eller annan intressent? Håll dig informerad eller dela med dig om du redan har en idé, plats eller utmaning som du tror kan passa Smart Kreativ Stad. Läs mer här eller fyll i vårt formulär på länken nedan.

Fyll i intresseanmälan