”Oklara idéer måste få testas—i praktiken, på aktuell plats—för att sedan utvecklas.”
Deltagande i branschöverskridande möte
På flera sätt framkommer det under samtalet att deltagarna sätter värde på att vara inbjudna. Att få möta människor från så många olika branscher som faller utanför ens ordinarie verksamhet är spännande. Att få veta mer om vad filmen är och kan vara, hur den visas och skulle kunna visas och att ges tillfälle att ställa frågor och lära är uppskattat. Det märks att rundabordsformen ger möjlighet att få inblick i varandras världar. Ett exempel är när begreppet ”nudging” nämns, något som var okänt för de deltagande aktörerna från kreatörssektorn, men en självklarhet för företrädare från fastighetsbranschen. Begreppet handlar om hur man kan styra människors beteende, till exempel med hjälp av konst och kultur. Detta är för många kreatörer ett främmande och instrumentellt sätt att förhålla sig till sin profession och exemplet tyder på behovet av att samtala branschöverskridande för att skapa större förståelse för varandras behov och förmågor. Utifrån samtalet kan konstateras att filmen med sina låga publika trösklar skapar bra förutsättningar för att tala om vägar för möjliga samarbeten.
Kompetenser
Samtalet uppehöll sig vid de kompetenser som behövs för att arbeta med rörlig bild och film i offentliga rum—om åskådare, temporalitet, flöden, gestaltning, rum, offentlighet osv. Vidare krav på underhåll över tid, tillstånd—vad behöver man kunna om detta? Här gavs exempel på hur krävande projektgenomföranden kan vara i offentligheten, där större arbetslag hade behövts, mer likt en filmproduktion. Samtalet bjöd också på exempel där företag anställer kreatörer för att möta behov de själva inte har kompetens att utföra, ljud och ljus till exempel. Specifik kompetens för en vidgad arbetsmarknad för kreatörer ledde över till utbildningsfrågor. Här berättades det att en tendens är att dagens studenter inte är lika begränsade av filmens format som tidigare. Behovet av curatorer med erfarenheter av offentliga gestaltningar inom filmområdet var också något som lyftes.
Öva—en förutsättning för ökad kompetens och utveckling
Från utbildningshåll talades om behovet att kunna möta upp elevernas gränsskridande praktiker, både vad gäller val av filmens format men också sätt att arbeta genreöverskridande. Det är en utmaning att ligga i fas med de möjligheter till att pröva och utveckla nya format och uttryck som hela tiden uppstår. För etablerade filmare och kreatörer som är nyfikna på och söker sig bort från traditionellt filmskapande till offentliga gestaltningar är det viktigt att få utrymme att pröva på plats. Att öva hur ens verk fungerar i den miljö de är avsedda för var något som kreatörerna var överens om.
Hållbarhet
Med utgångspunkt i diskussioner om diverse temporära projekt, konstaterades att det finns materiella hållbarhetsvinster i att arbeta med efemära uttryck, där materialåtgången är begränsad då det framförallt handlar om ljus och ljud. Kreatörerna efterfrågade möjligheter att på ett mer aktivt sätt använda temporärt outnyttjade lokaler runt om i stadsrummet, både för skapande och publika visningar. Detta är en annan aspekt av hållbarhet som handlar om att i större utsträckning använda befintliga infrastrukturer.